torstai 19. toukokuuta 2011

Juhlakansaa

Olin minäkin muutaman suomalaisen ex-patin kanssa juhlistamassa jääkiekon finaaliottelua ja maailmanmestaruutta. Norjalaiset eivät ole varsinaisesti jääkiekkokansaa, mutta Suomen tarjoilema kuritus Isoveli-Ruotsille kelpasi myös norjalaisille mainiosti. Saimme paikallisessa karaokebaarissa onnitteluja, kuin olisimme olleet enemmänkin osallisina Ruotsin nujertamisessa. Täkäläisten suhtautuminen ruotsalaisiin ymmärtäväisinä, mutta hiukan ylimielisinä isoveljinä on aika samankaltaista kuin härmässäkin.. Suomalaiset koetaan täällä yleisesti enemmän norjalaisten kaltaisiksi - eli mukaviksi ihmisiksi. Kovasti oli hauskaa. Laulaa luikautimme Maamme-laulunkin voiton ratkettuna - a cappella, koska karaokekoneesta ei löytynyt säestystä ja tv-lähetys oli jo katkaistu. Mertarantaa hiukan kaipailimme.

Siirryttyämme kadun vilinään ravintolan sulkeutuessa saimme väistellä norjanpunaisiin haalareihin sonnustautunutta nuorisoa, jotka viettivät russefeiering:n eli penkkareiden kolmanneksi viimeistä iltaa. Täällä penkkarit ei olekaan mikään yhden päivän rykäisy. Juhliminen alkaa vapunpäivänä ja päättyy 17.5. Koko tämän ajan russ [ryss] (eli abiturientti meikäläisittäin) on pukeutunut haalareihin. Haalareita ei riisuta kuin pesulle ja nukkumaan mennessä. Haalareita ei sovi myöskään pestä tänä aikana, vaan juhlimisen jäljet ovat näkyvissä. Osa porukasta oikeasti juhlii koko 17 päivän jakson. Kilpauimarit joutuvat tietenkin rajoittamaan ilakointiaan treenien vuoksi. Omassa ryhmässäni on kaksi russia.

Juhliminen päättyy kansallispäivänä 17.5. jolloin russit saavat lakkinsa, joka muistuttaa meikäläistä teekkarilakkia tupsuineen, mutta on väriltään punainen. Kansallispäivää vietetään perustuslain kirjoittamisen kunniaksi (1814). Suurin osa norjalaisista pukeutuu kansallispukuihin. Lähes kaikilla lopuillakin on tumma puku. Isänmaallisuus näyttäytyy tässä juhlassa aika eri lailla kuin Suomessa. Sotilaallisuus ei kuulu juhlan viettoon ollenkaan. Paraatissa marssivat erilaiset järjestöt ja oppilaitokset. Paraati on jonkinlainen pohjoismainen vastine Rion karnevaaleille. Musiikki soi ja ryhmät laulavat tai huutavat omia tunnuksiaan. Kulkue kiemurtelee väkijoukkojen reunustamilla kaduilla. Viimeisinä marssivat russit.

Juhliminen tuntuu norskeilta sujuvan aika luonnikkaasti turhia pingottamatta. Pohjoisten kansojen tapaan kurlaaminen on osa juhlaperinnettä. Laseissa tuntuu olevan useammin ilolientä kuin rähinäviinaa. Juhlakansaa.

2 kommenttia:

  1. Täällä Australian Queenslandissäkin Norjalaiset edustivat itseään kansallispäivänään iloisesti. Brisbanessa pääkadut oli suljettu Norskien vuoksi, jotta nämä voisivat marssia vapaasti kaduilla. 7.00 aamulla he aloittivat juhlinnan iloliemellä ja seuraavaan aamuun asti juhlivat ja jakoivat ilolientä ruhtinaallisesti.. ties kuinka monta öljykenttää rahallisesti he tuhlasivat baareihin, mutta eipä sillä niin väliä. hienoa kansaa. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva stoori! Olin Brysselissä välierän ja Pariisissa finaalin ajan. Tekstiviestien välityksellä seurasin matseja. Terv. Sisko

    VastaaPoista