torstai 21. lokakuuta 2010

Tanskan leirimuistoja

Tanskan leiri meni oikein hyvin. Omiemme lisäksi mukana oli tanskalainen maajoukkueuimari Chris Christensen. Chris toi hyvää kiriapua Alexille - rintauimari kun hänkin. Harjoittelimme Aalborgin 50 m:n altaassa, jonka yhteydessä sijaitsee urheilukeskus, joka tarjosi edulliset opistotasoiset majoitukset ruokailuineen. Tanskassa uimahallirakentaminen on aika hyvällä tolalla. Hallit ovat isohkoja ja hyväkuntoisia. Tämä halli on ollut aikanaan maauimala, joka on katettu halliksi. Rakennuskuutioissa on säästetty jättämällä tilaa vaativat katsomorakenteet minimiin. Siitä huolimatta halli oli tehokkaasti ilmastoitu, eikä suomalaisille uimahalleille ominaisesta sisätropiikista tarvinnut kärsiä. Suomessa keskusteltiin joskus ns. perusuimahallikonseptista. Halli, joka sisältäisi välttämättömän, muttei mitään turhaa. Perusallas kunto- ja kilpauintiin ilman poreita ja muita hintavia turhakkeita. Hinta ja käyttökulut alas, ja käyttöaste ylös esim. hyödyntämällä uimaseuran osaamista. Mihinköhän ajatus jumiutui, koska Suomessa uimahalleista rakennetaan edelleen monumentaalisia pyhättöjä, joista tehdään kehnoja kompromisseja kaikille käyttäjäryhmille?

Leirin jälkeen matkasimme kisoihin Oslon Lambertseteriin. Se halli taas on tyypillisen norjalainen. Pieni 6-ratainen 70-luvun kolo, joka on sisutettu "kotoisaksi" punatiilellä ja tummilla puurakenteilla. Ilmastointi oli säädetty tappiin, niin että katsomon ylärivillä viihtyi parhaiten takki päällä. Yli 400 uimaria takasi keston ja tunnelman. Mukavat kisat, mutta vaikka verryttelyjaksoja oli sijoiteltu pitkin kisapäivää, olivat olosuhteet kuitenkin melko vaatimattomat huipputuloksille. Siitä huolimatta pari Norjan ennätystä! Rahapalkinnot tietysti kirittivät osaltaan. Alex veti 100 ru 1.00,05. Ei ihmeellistä, mutta leirin jäljiltä ihan OK. Sillä pokkasi 10 000 NOK parhaana uimarina. Junnut tekivät jonkun verran rekkoja.

Tanskassa tutustuin pariin mielenkiintoiseen skandinaaviseen uintipersoonaan. Perheensä kanssa syyslomaleiriä oli viettämässä Arne Borgström, joka oli 80-luvun paras norjalaisuimari. Teki hyvän uran myös NCAA:ssa voittaen mailin mestaruuden. Arnella oli lukuisia mielenkiintoisia tarinoita USA:n vuosiensa varrelta. Jos kontrollifriikkiys ja omnipotenssi ovat valmentajien ammattitauteja, niin 80-luvun amerikkalaiset yliopistovalmentajat, Arnen mukaan, tekivät siitä psykopaattisuutta hipovaa taidetta. Yllättävän monet näistä värikkäistä guruista ovat yhä mukana.

Toinen uintipersoona oli ruotsalaissyntyinen Dag Stormark, jonka merkittävin valmennusnäyttö on Tanskalaisen Benny Nielsenin hopea 200 perhosuinnissa Soulin Olympialaisissa. Tätä nykyä Dag vetää ammattivalmentajakoulutusta Tanskassa. Monet Tanskan nykyvalmentajat ovat saaneet oppinsa Dagilta. Hän valmisti erinomaista paellaa kotonaan, jota pääsin nauttimaan seuramme valmentajan Ronnyn sivellä. Ronny on Dagin entinen oppilas. Dag tuli altaalle antamaan vinkkejä yhden tyttöuimarimme uintiongelmien ratkaisemiseksi. Gurun ilmaantuminen altaalle auttoi - tyttö ui ennätyksiä Oslossa kehnosta alkukaudesta huolimatta.

Huomenna on edessä tiukka kestävyyshaaste: Bergen-Stockholm non-stop. Vähintään 15 tuntia tiukkaa ratinvääntöä. Amerikkalaisen autoteollisuuden lahja ilmastonmuutokselle siirtyy seuraavalle omistajalle. Tilalle tulee japanilainen hybridivoimalla toimiva viherkikotin. Tiukka tutustuminen Helsingin yöelämän nykytilaan lauantaina. Maanantaina nokka kohti auringonlaskua. Faija lähtee repsikaksi ja tutustumaan esikoisensa nykyisiin kotikulmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti