perjantai 8. lokakuuta 2010

Auringonpaistetta

Vietin pari päivää Oslossa Olympiatoppenin Topidretsenterissä Alexin ja päävalmentajan kanssa. Suunnittelimme tulevia viikkoja ja Alex treenasi. Maailmancupin alkuun on meidän uimareidemme osalta kolmisen viikkoa. Aika paljon on jäänyt treenejä tekemättä sairastelun ja vammojen takia, mutta silti pitäisi pystyä suoriutumaan kohtalaisen hyvällä tasolla. Pari seuraavaa viikkoa ovat harjoittelun kannalta aika tärkeitä. Pitkän kisaputken aikana treenaaminen on lähinnä palauttelua, joten duunia olisi saatava hiukan varastoon.

Lähdemme sunnuntaina Tanskan Aalborgiin leirille. Tämä viikko on ollut aika myönteinen. Alex on saanut treenattua ja yhteistyömme on lähtenyt kehittymään parempaan suuntaan - aivan kuten päävalmentaja arvelikin. Työn syrjään kiinni pääseminen tekee uimarille hyvää, ja yhteiset kilometrit vahvistavat luottamusta.

Muun seuran osalta haasteita riittää. Yksi seuramme parhaista junnuvalmentajista menehtyi yllättävän sairauskohtauksen vuoksi. Nuorta äitiä jäivät suremaan miehen ja kahden nuoren pojan lisäksi kokonainen uimaseura. Erityisesti Kristin oma ryhmä "Sjøløvene" eli merileijonat on hukassa ilman valmentajaansa. Organisaatio venyy paikkaamaan pidetyn valmentajan työpanosta parhaansa mukaan.

Valmennusryhmiin on tulossa isoja muutoksia syysloman jälkeen. Uimareita työnnetään valmennusryhmissä ylöspäin. Aiemmin käytössä olleet ryhmäkriteerit syrjäytetään, jotta saadaan ryhmäkokoja kasvatettua. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on saada enemmän työpanosta seuran päätoimisista valmentajista isommalle uimarijoukolle. Minun osaltani se tarkoittaa 6-8 uutta uimaria minun vastuulleni. Se ei sinänsä ole mikään ongelma - päinvastoin, sillä nautin hiukan isomman ryhmän valmentamisesta.

Haasteet tulevat enemmänkin ratavuoro- ja harjoituspaikkalogistiikasta. Odotettavissa on myös kritiikkiä vanhemmilta, koska kesken kauden tehtyjä muutoksia harvemmin tervehditään pelkästään riemulla. Valmentajat kokevat tietysti myös luopumisen tuskaa, mutta ammattilaisorganisaatiossa se sivuutetaan työnantajan direktio-oikeudella. Johtokunta on puhunut, pulinat pois! Ongelma on tuttu kaikille uintivalmentajille, jotka painivat tasovalmennusjärjestelmän kanssa. Täällä järjestelmä on kirjattu seuran strategiaan, ja nyt periaatteessa tehdään väkivaltaa vain siirtokriteereille. Eli uimareista luopuminen on vain ajan kysymys.

Tanskan leirillä valmennan myös tulevia uimareitani. Odotukset ovat korkealla. Innokkaat lukioikäiset tartuttavat innostustaan helposti myös valmentajaan. Kaikkiaan auringonpaisteinen Bergen näyttäytyy tänään aika kauniina. Lämpötila on mukavat 13 astetta, joten ohjelmassa on treenien lisäksi edestakainen pyöräily Studentsenterin uimahallille. Parista kuumottavasta ylämäestä huolimatta luvassa on mukava iltapäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti