torstai 16. syyskuuta 2010

Autojuttuja

Bergen on autoilijan painajainen. Kun asuu täällä Länsi-Bergenissä ja treenit on useimmiten keskustassa, on pakko liikkua autolla. Keskusta-alueella pysäköinti on lähes mahdotonta. Vaihtoehdot rajoittuvat kalliisiin maksullisiin paikkoihin, joita ei ole läheskään tarpeeksi. Lisäksi paikoissa on yhden tai kahden tunnin maksimiaika, jolloin treenin päättyessä mittari on aina punaisella. Keskustassa on pari parkkitaloa, mutta nekin ovat kalliita, ja aika kaukana Studentsentrestä, jossa iltapäivätreenit pidetään. Olenkin päätynyt parkkeeraamaan aamut ilmaiseksi (eli laittomasti) ja iltapäivisin makselemaan mahdollisuuksien mukaan ainakin osan. Vielä ei ole lappua tullut, johtuneeko ulkomaalaisista kilvistäni.

Toinen rasite ovat ruuhkatullit, joita maksetaan n. 3 eur / kerta, kun asioi keskustassa. Ne menevät jälkilaskutuksella. En ole vielä yhtään laskua nähnyt, mutta norjalaisen viranomaisen koura on kuulemma pitkän varren päässä. Toivottavasti ARK kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä EU:hun kuulumattoman NATO-maan kanssa, eikä luovuta rekisteritietojani.

Autoverotus on täällä kuten Suomessa 70-luvulla. Siksi autot ovat järkyttävän hintaisia. Suurin järkytys on kuitenkin se, että myös muuttoautot verotetaan. Eli joudun ostamaan rakkaan bensaimurini uudestaan Norjan Kuningaskunnalta. Kaksi vuotta saa ajella ulkomaalaisilla kilvillä, sitten on pakko rekisteröidä. (tark. mä voin oleskella 2 vuotta, auton vaihto ei auta). Selvitin paikalliselta viranomaiselta autoni veron suuruuden: YLI 20 000 EUROA. FAEN! Auton vaihtoarvo on n. 16 000 (tarkistin). Tai siis tasan 16 000, en vain tarkistanut, vaan VAIHDOIN!

Eli tein tyypillisen Keppiratkaisun: ostin auton puhelimessa. Musta tulee supervihreä. Täytyy varoa, ettei Mara heitä mua mehupuristimeen (ok, huono sisäpiiripuujalkavitsi). Vaihdan hybridiautoon. Temppu piilee nimittäin siinä, että autoverotus on täällä tiukasti päästöperusteista. Norjan vihertävä verokarhu on armollisempi vähäpäästöisiä rakkineita kohtaan. Vero tietysti lankeaa vasta siinä vaiheessa, jos päätän asettua tänne pidemmäksi aikaa. No mulla on nyt vajaa kaksi vuotta aikaa miettiä, siis auton näkökulmasta. Pieni lisähaaste on se, että hakemiseen menee monta päivää, kun sysleri täytyy ajaa Suomeen ja sitten se viherpölynimuri tänne.

Vielä pieni paikalliserikoisuus: prinsessa Märtha Louise on aika sekaisin. Hän juttelee kuolleiden kanssa. Myös kommunikaatio eläinten kanssa sujuu kohtalaisesti. Kauhea haloo paikallisissa medioissa. Monarkian tulevaisuus vaakalaudalla. Olen lueskellut suomalaisten lehtien sivuja, mutta ei sanaakaan. Vickanin häät kyllä kelpaavat, muttei flippaava Norjan prinsessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti