tiistai 14. syyskuuta 2010

Kausi käynnistyi

Vihdoin pääsee tekemään sitä varsinaista. Ryhmääni kuuluu vain kaksi uimaria, mikä on minulle hiukan outo tilanne. Toisaalta uimarit ovat oikein hyviä ja vaativat erityishuomiota. Kärkiuimari on Alexander Dale Oen, Euroopanmestari kuluvalta kesältä ja Pekingin hopeamitalisti 100 metrin rintauinnissa. Toinen uimari on Alexander Broberg Skeltved. Hänkin on maajoukkueuimari ja Norjan mestari. Päämatkoina 200 sekauintia sekä 100 ja 200 perhosta. Kolmaskin kaveri on treeneissä näyttäytynyt, nimittäin Dale Oenin isoveli Robin. Kaveri on jo työelämässä ja uinnin kertaalleen lopettanut, mutta suunnittelee paluuta. Robin on sprintteri 50 ja 100 m vu.

Treenien vetämisen lisäksi tällä hetkellä on käynnissä kausisuunnitelman laatiminen. Se onkin melkoinen palapeli, koska maajoukkueohjelma on melko kattava. Ohjelmarungon kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä Norjan uimaliiton päävalmentajan kanssa. Hänellä on aika paljon lankoja käsissään, koska en tule osallistumaan syksyn leireille. Kisaohjelma on todella runsas. KV-kilpailuista Oenin ohjelmassa on kolme maailmancupia sekä LREM ja LRMM. Tämä kaikki siis ennen Joulua. Skeltved jättää yhden maailmancupin väliin. Kun mukaan survotaan vielä kolme leiriä, tarkoittaa se sitä, että pojat ovat paljon reissussa. Itse osallistun tällä tietoa vain LRMM-kisoihin Dubaissa. Muutoksia saattaa toki vielä tulla.

Norjassa huippujen valmennus on tiimityötä. Kärkiuimareiden ympärillä pyörii 10-15 ihmisen tiimi asiantuntijoita. Kaikki informaatio on kaikkien käytettävissä, ja naruja pitelee päävalmentaja. Toki omalla valmentajalla on viimeinen sana, mutta itse koen, että on arvokasta, että päävalmentajan 7 vuoden kokemus Alexista on meidän käytettävissämme. Eli maajoukkuerunkoa noudatetaan. Toimintatapa on minulle uusi, mutta uuttahan tänne tultiin etsimään. Kuivaharjoittelua ja voimaharjoittelua (täällä erikseen) varten pojilla on erilliset valmentajat. Niitäkin koordinoidaan Oslon Olympiatoppenista käsin.

Hiukan meinaa pidellä kiirettä, kun työpöydälle putoilee kaikenlaisia pikkuhommia hoidettavaksi. Tänään normaalien uintitreenien (5 h) lisäksi ohjelmassa on: valmentajien viikkokokous, punttitreeni kolmelle haastajaryhmäläiselle ja paikallisen vammaisurheilujärjestön tilaisuus huippu-urheilusta kiinnostuneille potentiaalisille kandidaateille Paralympialaisiin. Seurassamme on myös muutama menestyvä vammaisuimari, ja tavoitteena on värvätä lisää. Päälle painaa seuran valmennusjärjestelmän uudistaminen, mutta se ei etene tänään.

1 kommentti:

  1. Moro Keppi,

    Tässä tekstissä tuli paljon kiinnostavaa asiaa. Osaisitko selventää lisää millainen huippu-urheilun ja huippu-uinnin organisaatio Norjassa on. Mainitsit Olympiatoppenin, ja ymmärsin, että se on suoraan keskitetty huippu-urheilun sateenvarjo. Kenelle se raportoi? Onko Olympiatoppen paikallinen olympiakomiteatyylinen organisaatio valtuuksin x vai vai vai vai... vai miten homma toimii? Millä perustein valtio jakaa rahaa ja miten se eroaa Suomen mallista?

    Kirjoita aktiivisemmin. Tämä on mielenkiintoista luettavaa. ;)

    t. V-M Korkka

    VastaaPoista