torstai 9. syyskuuta 2010

Junnuvalmennus on kivaa!

Seuramme erään junnuryhmän, "rekruttene" eli alokkaat, valmentaja Kim Torry menee naimisiin Ranskassa sikäläisen tyttöystävänsä kanssa. Häämatkan vuoksi lupasin tuurata torstaisin hänen ryhmänsä valmentajana. Uimarit ovat iältään noin 11-14 -vuotiaita.

Hiukan jännitti etukäteen, että miten selviän, koska minun "norjallani" ei valmenneta vielä ketään. Selitin skandinaaviskaksi, että valmennan englanniksi, jos sopii. Isoimmat ilmoittivat suoralta kädeltä, että käy. Lupasivat myös tulkata nuoremmille. Homma sujui uskomattoman hyvin. Hitaasti selitetty yksinkertainen enkku runsaalla mimiikalla höystettynä upposi hyvin jopa nuorimpiin. Isommat tulkasivat muutaman kerran, kun ilmeet altaassa olivat hiukan epäröiviä. Eikä treenissä menty aidan matalimmasta kohdasta kiskomalla 10x400 vaan aiheena oli 1,5 tuntia vapaauinnin ja selkäuinnin tekniikkaa. Päälle pelattiin 30 min vesipalloa sovelletuilla säännöillä, jotta joukkueet saatiin uimaan ja syöttämään, eikä vain mättämään palloa kohti vastustajan maalia. 6-5 valkolakit voittivat.

Puhuin aikaisemmin valmennuksen huumaavasta vaikutuksesta. Eilen oli tähän astisen Norjan-retkeni huonoin päivä. Painajaismainen johtokunnan kokus, jossa pantiin kaikkien työsuhteet ja työnkuvat harkintaan. Kaikki jäi pöydälle. Eilinen työpäivä alkoi klo 06 ja päättyi klo 22. Mieli mustana tuijottamaan makuuhuoneen kattoa, aamulla ylös klo 5 ja kuudeksi hallille. Koko viikko on painettu aamukuudesta iltakahdeksaan, koska seuran koko valmennusrakenne joudutaan laittamaan uusiksi. Eilinen ehdotuksemme tyrmäys johtokunnassa veti tunnelmat pakkaselle. Mutta mutta. Pari tuntia innostuneiden varhaisteinien kanssa altaalla, ja fiilis on loistava.

Olen täällä ollessani opetellut ymmärtämään, että tämä on vain duunia. V-käyrä piirtää aika norjalaista topografiaa vuonoineen ja vuorenhuippuineen. Elämäntapavalmentajalle on hankalaa erottaa itseä toimenkuvasta ja ammattiylpeyttä itsekunnioiotuksesta. Tällainen irtautuminen vanhasta ja heittäytyminen tuntemattomaan onkin vähintään yhtä paljon retki itseen ja omaan ajatteluun. Kun on tarpeeksi likinäköinen itsensä suhteen, täytyy tulla näin kauaksi tarkastelemaan.

No, valmenushuume toimi taas ja eilinen johtokunnankokouskin näyttää sittenkin jättäneen joitain ovia raolleen. Ainakin näin treenipöllyissä tarkasteltuna.

3 kommenttia:

 1. Annapa äijä palaa vaan! Kyllä se siitä lähtee... Ja vähät vapaa-ajat jotain aivot narikkaan-tyylistä MUKAVAA tekemistä, niin a vot!

  Vaikka ootkin ollut vähän aikaa seurassa niin voi olla ihan paikallaan muistutella miksi sut palkattiin - tekemään hyvää valmennusta ja kehittämään seuraa oikeaan suuntaan. Johtokunnalla ei liene pätevyyttä kumpaankaan.

  VastaaPoista
 2. Mieltä ylentävä blogi. Näin!

  VastaaPoista
 3. Huisii! Viimeisimmän uutisen valossa V-käyrä on tainut vaihtaa suuntaa... Tuollaisessa myllerryksessä sydänlääkitys täytynee olla jokseenkin kohdallaa jotta "vanha" mies selviää hengissä.

  Valtavat onnittelut sekä voimia haastavaan ja jännittävään tulevaisuuteen!

  VastaaPoista